Kirkuk bevrijd?

Hallo Allemaal..

Na de illegale interventie van Amerika in Irak in 2003, is Irak in een machtsvacuüm gekomen en heeft het gezorgd voor extremistische groeperingen.. Ook degen die zij (VS) faciliteren, zoals Isis.. Goed; er is wel een regering die in Bagdad is, maar die hebben eigenlijk geen macht buiten Bagdad..

De volkswoede op een aarzelende parlement was goed te zien op 30 April, 2016;

Iraqi protesters storm Baghdad’s Green Zone, urge reforms

De proxy oorlog tussen de twee aartsrivalen en grote machten in het gebied Saudi Arabie en Iran speelt zich voornamelijk in Irak en Syrië af.. Met Saddam uit de weg;-dankzij Saudi bondgenoot US is het speelveld tussen Iran en Saudi Arabie ook groter geworden.. .. In het Koerdische gebied Kirkuk, ten noorden van Irak hebben zij ook te maken gehad met extremistische groeperingen Al Qaeda en Isis.. Koerdische vechters hebben hun gebied jarenlang beschermd tegen de groeperingen..

De verstandshouding tussen de Koerden en de regering in Bagdad is erg wankel te noemen.. Vooral gezien hoe zij behandeld werden door Saddam na de Irak-Iran oorlog.. Sinds de Catalaanse referendum is er ook een pleit vanuit de Koerdische gemeenschap voor een nieuwe land; “Koerdistan”, dat voor een groot deel uit Irak,Syrie, Turkije en Iran bestaat..

Isis is verslagen in Kirkuk, met name door de Koerden die achter bleven om te vechten, maar het Irakese leger komt de overwinning boeken..De olievelden liggen daar, en Irak is bang voor het fragmenteren van Irak.. De Koerden hebben niet gevochten tegen het leger, hoewel er wel geschoten is..

Iraqi army takes ‘full control’ of Kirkuk without fight from Kurdish forces

Goed, dat was het voor nu,

Groeten,
Rogier

Advertentie